זנקה רטנר
ז'נקה רטנר נולד 1909 לזוג סטודנטים רוסיים שלמדו באוניברסיטה בשוויץ. בגמר הלימודים חזרה המשפחה לרוסיה. עם פרוץ מלה"ע הראשונה נפטרה אמו ואביו שהיה רופא צבאי לקח את בנו באזורי הלחימה. לאחר המלחמה הפך האב להיות קומוניסט אבל סבו של ז'נקה פרופ' (למדעי הכימיה) אלכסנדר איליוב שהיה ציוני עולה בשנת 1922 עם נכדו לא"י (האב נשאר מהפכן ברוסיה). פרופ' איליוב ייסד את הפקולטה לכימיה בטכניון ונכדו ז'נקה התקבל ללימודים בביה"ס הריאלי שליד הטכניון. הוא היה שובב גדול ורק בזכות סבו נשאר עד סיום הלימודים בריאלי. ז'נקה המשיך את הלימודי בטכניון בתחום הנדסה אזרחית עד סיומם בשנת 1928. הוא התקבל לעבודה כמהנדס מכונות אצל שלטון המנדט הבריטי בא"י ואח"כ בחברת הנפט IPC. במקביל עסק בחשאי בפיתוח אמצעי לחימה לארגון ההגנה. בשנות מלה"ע השנייה כאשר היה שיתוף פעולה של ההגנה עם הבריטים נחשפו הבריטים לכישוריו של ז'נקה והוא גויס לצבא הבריטי ונשלח לאנגליה לבסיס המחקר ופיתוח של האדמירליות בעיר פורטסמות לעסוק בפיתוח נשק נגד צוללות. אחד מכלי הנשק שפיתח הייתה מרגמה ימית (SQUID) כנגד הצוללות הגרמניות. הבריטים ביקשו לשלוח את ז'נקה למרכז פיתוח הנשק הגרעיני בארה"ב, הם עשו הכל כדי שהוא ימשיך לשרת את מאמץ המלחמה. ז'נקה רצה לחזור לארץ. הבריטים לא אפשרו לו זאת רק לאחר שהונה אותם כאילו חלה בחולי סופני נתנו לו היתר לשוב לא"י, הם שמו עליו אנשי בולשת ביודעם את כישוריו. למרות זאת כאן בארץ הצליח ז'נקה לפעול בחשאי בפיתוח אמצעי לחימה לארגון ההגנה. עם הקמת המדינה היה ז'נקה ממקימי חמ"ד (ראשית תעשיית הנשק הישראלית). בשנת 1958 עם הקמת רפא"ל עבר ז'נקה לשם ועמד בראש חטיבת החימוש. באותן שנים אמצעי הלחימה היו מבוססים על מנגנוני הפעלה מכאניים, מערכות השהייה של זרימת נוזלים וכד', בתחום זה כושר ההמצאה של ז'נקה היה בלתי רגיל. כאשר החלו להתפתח האמצעים האלקטרונים ומערכות מחשב מצא ז'נקה שזה הזמן לפרוש. ז'נקה זכה פעמיים בפרס בטחון ישראל על אמצעי לחימה שפיתח.
את אלבומי הצילום המובאים באתר זה קיבלתי לתיעוד מבתו של ז'נקה – רותי אשל. אלו צילומים שעשה ז'נקה בתקופת היותו תלמיד בריאלי ובטכניון. הייתה לו חיבה לטיולי אופניים ואופנועים. את הצילומים היה מפתח במעבדות הכימיה של הטכניון שם הייתה לו דריסת רגל.
את סוכנות אופנועי Sunbeam בארץ ניהל יחיאל וויצמן (אביו של עזר וויצמן) הוא מצא שעל ידי מתן חסות לשאיפות הטיול של ז'נקה יוכל לקדם את עסקיו כאן ובמזרח התיכון וכך גם ז'נקה יכול היה לערוך מסעות חובקי עולם. חלק מהטיולים עשה ז'נקה לבדו ולחלק אחר הצטרפו אופנוענים נוספים.
הצילומים נעשו בארץ ישראל ובארצות הסובבות וחלק אחר באירופה, אפריקה ואסיה כאשר מדי פעם היה נעזר בתובלה ימית להשטת האופנוע/אופנועים.
לחלק גדול מהצילומים שנעשו בארץ החל משנות העשרים לא צרף ז'נקה תיעוד ולכן כתוב רק באיזה טיול נעשו התצלומים. אשמח לקבל השלמות לתיעוד ממטיילים יודעי דבר.