ימי נהריים, סיפורו של מאיר לב


זכרונות מנהריים, מאיר (הרץ) לב.

כאשר התחיל פנחס רוטנברג להקים את מפעל החשמל בנהריים בשנת 1927 תכנן והקים במקביל גם שכונת מגורים לעובדים בהקמת המפעל ויותר מאוחר הפכה השכונה למגורי העובדים הקבועים במקום. עקב תנאי האקלים הקשה בעמק הירדן והעבודה במשמרות דאג פנחס רוטנברג, שהיה סוציאליסט ברוחו, לרווחת עובדיו. בתחילה הוא חשב שבמקום יהיו רק העובדים במפעל אבל לאחר שהעובדים הביאו את משפחותיהם להיות עמם, נענה רוטנברג והקים בתי מגורים בנויים 'מחושמלים' ואפילו מקררים על חשמל ולא ארגזי קרח כפי שהיה אז בארץ. שכונת המגורים הפכה לישוב שקיים חיים מלאים: גן, בית ספר, צרכניה, תרבות וחגי ישראל ואפילו תחנת רכבת נוסעים מקומית.

הכל התהפך באחת בסוף שנת 1947 עם קבלת תוכנית החלוקה של א"י. נהריים שסיפקה חשמל לחלקי א"י המיועדים ליהודים הייתה בשטח עבר הירדן. למרות יחסי השכנות המצוינים של אנשי נהריים עם כפרי הסביבה, עם שוטרי משטרת הספר הירדניים, ביקורים של פקידי חב' החשמל בארמון עבדאללה ותחזוקת מערכות חשמל שם, כל זה היה כלא היה. בחודש אפריל 1948 כאשר הייתה כבר סכנה לביטחון האישי של כל יהודי באיזור – פינו את ילדי העובדים והנשים מהמקום. נותרו רק העובדים ויחידת אבטחה של חב' החשמל ("ההגנה"). צריך לדעת שחברת החשמל קיבלה מהצבא הבריטי נשק ותחמושת לצורכי הגנת המקום. בנוסף גם אירגון "ההגנה" הביאה למקום כלי נשק ותחמושת בלתי ליגאלי,  צעירי המקום עברו הכשרה צבאית והגיעו גם אנשים מרחבי הארץ לצורכי הבטחון.

ב- 14 למאי 1948 (יום לפני הכרזת המדינה) התקבל אולטימאטום של ממשלת עבר הירדן להנהלת חברת החשמל  למסור את הנשק ומתקני המפעל ללגיון הירדני (למעשה היו אלו כבר חיילים עיראקים) ולהישמע לפקודות הלגיון. באותם יומיים 14-15 למאי שררה מבוכה גדולה בקרב העובדים שנותרו במקום. הנהלת חברת החשמל בחיפה הסכימה לאולטימאטום אבל ההגנה נתנה הוראות לא למסור את הנשק ותחנת החשמל אשר המשיכה לספק חשמל לישובי עמק הירדן, טבריה ואזורים נוספים בארץ.

כאן נכנס סיפורו של מאיר (הרץ) לב, אותו פגשתי בביתו בחיפה. הוריו של מאיר היו ממשפחות עובדי נהריים. מאיר כבר היה נער ועבר אימוני נשק והגנה בנהריים. באותם יומיים גורליים החליט הוא עם חבריו בני גילו להעביר את מירב הנשק והתחמושת המצויים במקום חזרה לארץ ובשום פנים לא להתמסר לחיילי הלגיון. מכיוון שחילים עיראקים כבר הסתובבו באזור המפעל עשו זאת בני הנוער בהיחבא בשעות הלילה בכמה סבבים וחציית הירדן בקרבה למוצב הלגיון. במעבר האחרון נתגלו ע"י העיראקים שפתחו עליהם באש. בנוסף הצליח מאיר להציל מביתו את אלבום הצילומים המשפחתי.

הביא לפניכם מבחר מתצלומים אלו בו רואים חיים של ישוב שפרח וחרב.